Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 16

En dag på Cat-expressen fortsättning

Framåt sex, sju har jag för mig att vi fick spela något när aftonens middagsgäster anlände, sedan åt vi och drack i överflöd liksom de andra, men när det var dags för kaffe och avec var det även dags för vår lilla show. Vad minns jag av den? Inte mycket, men det började med att vi spelade ”The Cuckoo Song” sång från Helan och Halvan-filmerna och då tog Helmer, en lustig farbror med uttalad Göteborgshumor över. Hans vitsar varvades med vår 20-talsjazz till allas belåtenhet. När vi var klara med underhållningen fanns det en del tid kvar av kvällen så ofta störtade vi iväg till ortens Baldakinen, den tidens dansrestaurangkedja eller en pub för att få se människor i vår egen unga ålder. Man var ju ingen dansör precis och absolut ingen dansbandsdiggare, så det blev lite lustigt när tjejen man bjudit upp ville dansa nära orkestern för att ”kolla på musikerna”. Uffe försökte konversera med sin danspartner någonstans i Norrland och sa ”Det är tryck här!” varvid svaret blev ”Ja, tryck på du bara, det går bra…”

Vi hade alltså en restaurangvagn, en barvagn, sovagnar och ett antal vagnar där maskinerna var lastade på tågsetet. Jag minns frukostarna där vi satt och njöt av färden genom det svenska landskapet vid panoramafönster. Det finns en inspelning från Cat Expressen. Strax innan vi åkte ut på turnén hade jag träffat en tjej som jag fått på hjärnan så jag tänkte i synnerhet på henne när jag totade ihop ”Yellow Cat Blues” som vi spelade den sista kvällen.

Vi hade med danske Ole som extra rörblåsare och här är det han som spelar sopransax medan vi hör Uffe på altsax.

Scaniazz spelar Yellow Cat Blues.
Inspelat i Kiruna, på Cat Express tåget, 1975.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Ole Høst, sopranosax
  • Ulf Björkbom, altosax
  • Björn Ekman, banjo
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard

Appendix I

Live från på Cat-expressen. Helmer ledde underhållningen och berättade vitsar. Den här kvällen var det lite stökigt.

Appendix II

Pressklipp från turnén med Cat-Expressen. Mycket att läsa och begrunda här.

Appendix III

Två månader på tåg, en rejäl dos!

Appendix IV

Cat-expressen 1975. Jag och Ole i en av 23 svenska städer. Han tillhörde den fina familjen Høst, men här var det vår, vilket vi njöt av. När vi hade paus och ledigt den 1 maj tillbringade jag en oförglömlig (eller kanske rättare svår-ihåg-komlig) heldag i rusets tecken med Ole i Fælledparken i Köpenhamn.

«