Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 18

Nu när bussen var färdigmålad och fin var det dags för vårt första utlandsbesök (med undantag för Danmark förstås). Vi fick chansen att spela i San Sebastian på den stora festivalen där.

Jag hade aldrig upplevt ett sådant ös, en sådan intensitet som på gatorna i San Sebastian. Varannan ingång var en bar och det pratades tjurfäktning och dracks kopiöst under de ljumma kvällarna. Jag samtalade med en liten man -han pratade och jag nickade och sade ”si”- i en halvtimme utan att begripa ett ord, men förstod att han hade stora bekymmer. Om man beställde mat och dumt nog chansade på något som stod i menyn blev det nästan alltid inälvsmat.

Vi var där både 1975 och -76 och fick förutom att spela höra högklassig jazz. Jag minns Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Lionel Hampton, Sy Oliver bland andra. Många av konserterna var intima och skedde på samma utomhusarena som vi spelade på och därifrån har jag fina foton av Teddy Wilson och Harry Sweets Edison.

Men andra året som vi var där hade spänningarna mellan regimen och ETA, den baskiska separatiströrelsen ökat vilket var mindre roligt. Våra konserter blev i alla fall en stor succé och när vi skickades ut till en ort som hette Tolosa och spelade på en tribun på torget blev det en oförglömlig upplevelse. Det var som att hela byn var där och de som inte fick åskådarplats hängde ut genom fönster och balkonger. Efteråt var det fest med borgmästaren och baskisk folkmusik på klarinett.

Scaniazz spelar Spanish Shawl

 • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
 • Ulf Björkbom, sopranosax
 • Björn Ekman, banjo
 • Stefan Kärfve, tuba
 • Hans Bendroth, washboard

Appendix I

Här har vi den imponerande artistlistan från San Sebastian-festivalen 1975. Några fina namn även bland amatörorkestrarna!

Appendix II

Här är affischen från Tolosa där vi spelade i samband med festivalen i San Sebastian. Den är på baskiska som anses vara Europas äldsta språk. Korneta, banjoa etc är lätt att förstå men ”abotsa” betyder ”röst” enligt google translate. Hursomhelst ett minne från en oförglömlig konsert.

Appendix III

På festivalen i San Sebastian 1976 spelade vi Trixie Smith’s Railroad Blues!

Inspelat live den 20 juli 1976 på Jazzfestivalen i San Sebastian

 • Agneta Engströmh, sång
 • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
 • Ulf Björkbom, sopranosax
 • Björn Ekman, banjo
 • Stefan Kärfve, tuba
 • Hans Bendroth, washboard

Appendix IV

Här är några foton av skiftande kvalitet från San Sebastian 1975 (från Hans Bendroth).
På ett par av bilderna syns en liten statyett mellan Stefan och Björn. Det är det pris som vi tillkämpade oss i jazzbandstävlingen (vars vidare öde är för mig okänt)!

Appendix V

Innan vi lämnar San Sebastian och går vidare i storyn: Här är några bilder från vårt andra besök 1976 (från Agneta Engström). Då gjorde vi en stor parad med bl.a. Peruna Jazzmen!

Appendix VI

Hasse, som jobbade på Skånska Dagbladet 1975, fick tillfälle att skriva en rapport Från San Sebastian i tidningen:

«