Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 69

Det blev dags för Lucia 1983 och det innebar också att den 8:e Jazzfesten gick av stapeln. Det skedde alltid en söndag, i det här fallet den 11:e december och i sin klassiska form var evenemanget förlagt till Swing Inn i Malmö Centrum. Etablissemanget hade lokaler på tre eller fyra våningar som kunde användas för konserter samtidigt.

Vad var då Jazzfesten? Det var en mönstring av aktiva jazzgrupper i staden och alla ville vara med, även vi trots att vi ibland kände oss som en katt bland hermelinerna med vår tidiga, skenbart primitiva jazz bland alla tekniskt utvecklade improvisatörer. Men, nej det var förbaskat trevligt och själv hade jag många vänner i alla jazzens läger som man för en gångs skull hade chansen att frottera sig med ordentligt.

Vi var med varje år och alla musiker ställde upp gratis för att stärka föreningen Jazz i Malmö’s kassa och för att visa att jazzen inte bara var något som hörde hemma i utkanten av musikindustrin. Det kom c.a 1000 personer och det var en ordentlig manifestation och tradition.

I morgon kommer här en artikel från det årets evenemang (1983) och därefter några program från olika år. Men idag blir det en bild på gänget som åter hade haft ett framgångsrikt år men som av olika skäl kom att splittras under det kommande.

Appendix I

Här är den utlovade artikeln från Jazzfesten 1983. Det var tillbörlig uppmärksamhet i pressen varje år men just den här gången var det vi på bilden!

Appendix II

Idag är åter den stora årliga Jazzfesten på tapeten. Vi ser i tur och ordning:

  • Program från 1976 (med bland andra Benny Waters!)
  • Ett program från 70-talet (med bl.a. Silja-Bloo) vars exakta årtal jag inte kan bestämma.
  • Program från 1980 då vi spelade endast med vår jazzkvartett.
  • Program från 1981 när vi var med både med kvartetten och Scaniazz med full sättning.
  • Presentation av Scaniazz från ovanstående år.
  • Låtlista för båda grupperna från 1981
  • Och en blodbesudlad låtlista från något av ovanstående tillfällen.

«