Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 58

Nu var det den 2 maj 1982 och dags för vårt framträdande på festivalen.

New Orleans Jazz & Heritage Festival försiggick på Fairgrounds som var en stor galoppbana. Denna manifestation av musiken och kulturen från Louisiana har hållits årligen sedan 1970 och blev för första gången inställd i år då man alltså skulle ha firat 50-årsjubileum, på grund av pandemin.

Det var en enorm folkfest och efter vårt framträdande kunde man slappna av och dricka Budweiser och försöka att ta in allt, lyssna på ambulerande Dirty Dozen Brass Band, ta en tur till Gospel-tältet och få gåshud, konstatera att Chuck Berry såg ut som och lät som man tänkte sig i verkligheten, njuta av Kid Thomas Jazz Band i en konsert och underhållas av den stora orkestern New Leviathan Oriental Fox-Trot Orchestra med originalarrangemang från Robechaux’s samlingar. Bland annat!

Och vi då? Sammanhanget bäddade för en viss nervositet eller åtminstone anspänning. I brist på andra idéer beträffande scenklädsel blev det som oftast numera tal om smoking. Det var varmt och kanske väl masochistiskt där i amerikanska södern i maj månad men hade vi nu släpat med dem skulle de naturligtvis på. Det gick bra! Med hjälp av typisk amerikansk säljande presentation och bra respons på den och på musiken höjde vi oss och avslutade med en intensiv Bogalusa Strut som bäddade för extranumret Copenhagen.

Utdrag från Scaniazz konsert på Jazz & Heritage Jazz Festival i New Orleans den 2 maj 1982.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Arne Højberg, trombon
  • Ulf Björkbom, sopranosax
  • Jan Nilsson, klarinett, altsax
  • John Ness, banjo
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard

Appendix I

En av många exceptionella händelser för oss i New Orleans 1982, var en invitation till ett jazzparty. På bilden syns bland andra den fenomenale banjo-mannen Emmanuel Sayles, och på publikbilden ser ni förutom undertecknad Lillian och längst fram Lingon, en betydande figur från Stockholms jazzliv som också var i stan den våren.

Foton © John Ness

Appendix II

En kväll bjöds vi in av Lillian att se henne och de andra stjärnorna i succémusikalen ”One Mo’ Time”. Här står vi utanför Toulouse Theatre i Vieux Carré.

«