Let the Good Times Roll #69

Det första musiktältet

Bland det största som hände i jazzföreningen Hot House efter starten 1985 var upprättandet av det populära jazztältet under Malmö-festivalen.

Idén föddes en söndagkväll under första festivalhelgen 1990. The Absalon Orchestra hade haft en lyckad spelning på scenen på Gustav Adolfs Torg och efter det var vi några stycken som gick igenom hela festivalområdet i jakt på någon form av upplevelse. Under de få år som festivalen hade funnits hade man varit fullt upptagen med att förundras över att detta kunde hända i den tråkiga hemstaden och med att försöka att få vara med på ett hörn med våra orkestrar. Förutom nämnda spelning på Gustav hade vi gjort konserter på Hedmanska Gården och i det stora stökiga öltältet som idrottsföreningen Enighet hade på Stortorget.

Men nu när vi gick igenom allt festivalutbud kändes det händelselöst och fattigt och vi fantiserade om att det skulle finnas ett jazztält där man kunde sitta och ta en öl eller kaffe och lyssna på vår traditionella jazz som alternativ till att köa för mat eller köpa krimskrams i bodarna.

Idén stöttes och blöttes en del i styrelsen men till slut vågade vi oss på att skapa det första (!) musiktältet. Genom driftighet och god organisationsförmåga inom styrelsen och med hjälp av medlemmarnas och musikernas ideella insatser blev det en omedelbar succé.

Förutom att erbjuda en musikupplevelse för de som lyckades få en plats i det överfulla tältet hade vi en målsättning om att göra reklam för vår musik och vår förening, vilket blev möjligt då tältet hade en strategisk placering mitt i stråket på Södra Förstadsgatan där det kunde dra till sig många nyfikna åskådare.

Själv hade jag som vanligt vid den tiden uppgiften att boka in orkestrar, vilket inte var en lätt uppgift eftersom vi inte hade några pengar att röra oss med. Följden blev att vi fick bilda tillfälliga smågrupper baserade på musiker som var med i styrelsen eller närstående till dessa. Konceptet var ju att erbjuda nonstop livemusik från lunchen tills festivalen stängde vid tio- elvatiden på kvällen.

Artikel av Alexander Agrell i Sydsvenskan.
Läs artikeln i .pdf format