Let the Good Times Roll #74

The Absalon orchestra

Spelningar i Florens

Någon gång på hösten 1989 var jag inbjuden till ett möte i ett rum i Stadshuset. Kommunen skulle skicka en jazzorkester till vänorten Florens i december det året för att representera Malmö på en mässa. Här gällde det att lägga orden rätt för konkurrensen var stenhård eftersom både gruppen Nexus och Tolvan Big Band ville dit. Efter ett tags dividerande fick jag tillfälle att slänga ut mitt trumfkort: ”Parlo italiano!”Jag kan prata italienska och alltså kommunicera med den tilltänkta publiken.

Valet i ”upphandlingen” föll till slut på The Absalon Orchestra!

När vi väl skulle anträda resan strax före jul hade det blivit ett himla surr här på hemmaplan där man påhejad av media tyckte att kommunen skickade folk på lyxresa för skattepengar. Och därmed försvann äran av att representera sin hemstad i den stora världen som genom ett trollslag.

I vårt fall blev det inte så mycket tid till något annat än att spela och vi var som vanligt glada över att vår speciella 20-talsjazz fick komma till tals.

Några minnesbilder har jag. Malmö Lucia och alla hennes tärnor var med och gjorde ett oförglömligt luciatåg i planet på vägen dit. Och när vi kom fram till Milano var allt kaos på grund av dimman. Flygresan tog oväntat slut där och ingen visste vad som skulle hända. Till slut kom vi med på ett överfullt tåg till Florens men steg till råga på allt av på fel station och hamnade i ett slags ingenstansland, ett industriområde mitt i natten.

Igenom all denna röra minns jag att jag var helt lugn. Det var ju Italien, landet där allting ordnar sig till slut. På hemresan blev det många timmars väntan på flygplatsen i Milano men vi tog så småningom fram instrumenten och jammade till mångas förnöjelse. Dock innebar förseningen att jag missade min spelning på Jazzfesten i Malmö där jag i övrigt varit med i alla år som den arrangerats.