Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 22

Vi hade fått en tid när vi skulle spela vår halvtimma i tävlingen under den stora Bredafestivalen på torsdag eftermiddag, men när vi kom dit hade något band uteblivit eller blivit försenat så vi fick frågan om vi kunde spela direkt. Vi accepterade och jag tror att det blev vår lycka. Vi hann inte bli nervösa och fick fram vårt samtrimmade sound bra, och var helt på topp. Upplägget var en första utslagningsomgång på torsdagen och finalen som avslutning på festivalen på söndagen. Vi låg överlägset i topp efter första delen och de närmaste dagarna fick vi en känsla att vi var något av en sensation. En härlig känsla, men vi byggde också upp en nervositet som blev vårt fall i finalen.

När vi stod beredda att gå in och göra vårt hade bandet som var före slagit av en banjosträng och det tog en evighet att byta varför vi fick lugna nerverna med ytterligare öl och när vi äntligen kom till fick vi problem med att ta hand om favoritskapet. Jag tror inte att vi spelade dåligt men juryn hade troligen byggt upp alltför höga förväntningar och det följande andrapriset och silverpokalen kändes som en förlust. Ja, jag vet att man inte kan tävla i musik, men efter det kan jag lätt identifiera mig med laget som förlorar en VM final i fotboll. Och det handlade om en poäng (!) av c:a 200 så om man ska fortsätta liknelsen så var det i straffläggningen.

Appendix I

Här har vi juryn’s protokoll från vår första spelning i Breda. Som synes toppbetyg överallt: Homogenitet, teknik, stiluppfattning, välstämdhet etc. Bättre än mitt gymnasiebetyg i alla fall!

Appendix II

När vi kom hem från Cat-Expressen i slutet på Maj 1975 fick jag tag i en nyutkommen LP i den franska ”Black and White”-serien med kornettisten Thomas Morris. På den fanns en låt som snart skulle bli en av våra favoriter i Scaniazz. Inspelningen är från Vognporten i Köpenhamn och bilden (från Agneta Engström) är tagen under semifinalen i Bredas Jazztävling 1976.

Scaniazz spelar Make Me Know It, live inspelning på Vognporten, Köpenhamn, 19 augusti 1977.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Ulf Björkbom, sopranosax
  • Björn Ekman, banjo
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard
  • Agneta Engström, sång

«