Let the Good Times Roll #8

Panama

Hot House Jazzmen

Vi hade hittat varandra via jamsessions och ville bilda ett band och till det behövdes en tydligare musikalisk identitet. Det här året 1985 hade jag börjat undervisa ensembler, en grupp med strålande instrumentalister i en kortkurs på Malmö Musikhögskola och en med lite mer långsiktiga mål på det som kallades Malmö Jazzinstitut. Till skillnad från hur det är inom annan sorts jazzmusik är det synnerligen magert med metodik och undervisningsmaterial inom den tidiga jazzens genrer. Som av en slump hade jag sett en annons i en amerikansk jazztidning att någon hade tagit hand om och kunde tillhandahålla kopior på arrangemangen från Lu Watters, en orkesterledare på 1940-talet på västkusten. Watters som var trumpetare hade tröttnat på att spela i storband och gjorde succé genom att med sin nybildade orkester spela musik i King Olivers anda, framförallt med hjälp av ett kraftfullt sound med kornett och trumpet tillsammans. Hans tilltag som fick stor betydelse för återkomsten, en revival av den äldre jazzstilen från 1920-talet och bakåt fick benämningen Frisco stilen efter bandets hemvist.

Det blev dyrt, men med hjälp av Folkuniversitetet som jag jobbade för inköptes c:a 150 arrangemang som jag kunde använda i undervisningen och även till vårt nya band Hot House Jazzmen. Orkestreringarna var skissartade, bra som utgångspunkt, sedan putsade vi detaljer på repetitioner och tolkade materialet ganska fritt. Efter ett tag började jag själv skriva liknade arr.

Den första inspelning vi gjorde skedde i min undervisningslokal på Carlsgatan i Malmö. Vi upptog ljudet på det gamla sättet med min rullbandspelare och en mikrofon och var noga med avståndet till densamma och placerade oss så att vi inte skulle ”skugga” varandra ljudmässigt. Den första låt som vi lärde oss var Panama och det blev också den första som vi spelade in. När musiken kom ut på demo-tape hade man lagt på ett reverb men eftersom jag lyckats hitta ”mastern” kan jag presentera den utan. (En smaksak!)

Hot House Jazzmen spelar Panama, inspelad i Malmö, Sweden 15 mars 1987.