Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 72

Det hände en jobbig grej under senare hälften av 1984.

I TV-programmet från Askersund hade man hade fått en ide om att Stefan med sin tuba skulle binda ihop olika inslag spelandes Buddy Bolden’s Blues. (Producenten spelade just tuba i Nyhetsbandet!) Vi märkte att tonerna inte kom lika lätt ur det stora välputsade instrumentet som de brukade och rätt snart blev vi varse att hans tubaspel hade rasat samman totalt. Jag vet än idag inte exakt vad som var den bakomliggande orsaken till kollapsen av ansiktsmusklerna och/eller det stöd från diafragman som behövs för att spela blåsinstrument. Antagligen fanns det ett samband med den kroniska sjukdom som sedan 20års-åldern till stor del präglade Stefans liv och leverne. Resultatet blev naturligtvis att han tragiskt nog måste sluta och att vi behövde hitta en lösning för bandet.

Till en början föll valet på Leo från Köpenhamn som var en tuba-spelare i absolut toppklass, därefter hade vi turen att få med Kalle, den lokala klippan på kontrabas som fixade uppgiften med glans och med stor entusiasm.

Bland de svenska jazzfestivaler som växte fram på 80-talet fanns som tidigare nämnts även den i Ronneby. Ett viktigt inslag på alla dessa tillställningar var den stora paraden i New Orleans Brass Band-anda. För publiken var det en höjdare att se alla musiker marschera genom samhället med pompa och ståt. För musikerna själva var det om man tog det litet lugnt en lämplig uppvärmning inför kommande konserter. Men musikaliskt får man som bäst beskriva det som ett livfullt kaos som dock mirakulöst nog fungerade hyfsat. I Askersund var det till slut så många musiker att man fick dela upp brasset i tre eller fyra stycken band som sedan kom samman på stora torget spelandes varsin låt.

Men i Ronneby där det även bjöds på annan jazz än den traditionella fick man med nöd och näppe ihop folk till en liten parad. På en charmerande filmsnutt från 1985 ser man Scaniazz gå en promenad tillsammans med en ungdomsorkester som övat in When the Saints Go Marching In.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Arne Højberg, trombon
  • Jan Nilsson, altsax
  • Björn Ekman, banjo
  • Karl Kronqvist, cymbal
  • Sven Bjerstedt, cymbal
  • Olle Carlsson (från en annan orkester), virveltrumma

Appendix I

Apropå Jazzfestivalen i Ronneby fick vår kvartett följande presentation i programmet 1986. Vi hade då fått med Anders som spelade klarinett i stället för Fabian och Stefan hade inlett sin nya karriär som kontrabasist men den gamla sättningen halkade in i programmet ändå.

«