Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 52

Den här episoden berättas bäst av en tidningsartikel som ni kan läsa nedan i Appendix I.

Strax efter hemkomsten från Polen var det dags för en ny tur, denna gång till våra favoritländer Holland och Belgien. Vi hade inbjudit tidningen Arbetet att följa med men bussen var plötsligt ute ur bilden på grund av de dåliga vägarna i öst så en reservplan som inbegrep Arnes minibuss fick bli lösningen. Det blev en slitsam resa eftersom det inte fanns riktiga sovmöjlighet i den trånga bussen men det fanns ljuspunkter. Spelningarna gick bra och när vi återsåg ett höstligt Breda fick jag uppleva en kort stund som stannat i minnet.

På väg till fots mot torget Grote Markt där vi hade så fina minnen från den stora festivalen steg humöret. Vi passerade skivhandeln ”Spronk” som alltid hade skivor med festivalbanden i fönstret. När vi rotat bland LP-skivor en stund var det dags att gå vidare för att fika. Jag greppade en intressant skiva med en motorcykel modell äldre på och köpte den på vinst och förlust.

De Holländska kaféerna är som vardagsrum med trygg hemkänsla och mattor i stället för dukar på borden. Kaffet är gott och ett glas ”bessenjenever” gjort på vinbär sitter fint till.

Vi bad dem om att sätta på min nya skiva och uppfylldes av den ”ljuvaste musik på den här sidan himlen”. Det var en grupp från Tjeckoslovakien som hette ”Original Prague Syncopated Orchestra” vars existens vi märkligt nog inte hade en aning om. (Jag fick höra dem live åtskilliga gånger senare, och de gjorde fler skivor som jag har, men denna deras första när de bara har en liten sättning är något enastående.)

Stämningen där på cafét på Grote Markt i Breda grep oss alla.

I Belgien hade vi fått fina vänner som hjälpte till med att hitta speltillfällen!

Appendix I

Som sagt, tidningen Arbetets reporter tog plats i den trånga bussen med destination Holland och Belgien och svarade för ett bra realistiskt reportage om miniturnén. Myntets fram- och baksida, succé i Malonne och slitsam åktur. Läs och förundrundras…

Appendix II

När Oscar ”Papa” Celestin och hans Original Tuxedo Jazz Orchestra fick chansen att spela in sin ”rag” i New Orleans 1925 hade de ingen aning om att ett gäng från Sweden skulle inspireras många år senare till att ta upp den på repertoaren.

Scaniazz spelar Original Tuxedo Rag. Inspelat live på Honky Tonk Jazz Club i Dendermonde den 4 april 1981.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Arne Højberg, trombon
  • Ulf Björkbom, sopransax
  • Björn Ekman, banjo
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard

«