Let the Good Times Roll #125

Rhythm King

Paul and His Gang

När Paul and his Gang i den andra och mer bestående upplagan bildades 1990 spelade en del tillfälligheter in.

Jag hade lärt känna Jan, den unge begåvade pianisten när vi båda studerade på Malmö Musikhögskola. Tillsammans med några andra musiker bildade vi en jazzförening omkring 1990. Vi planerade en konsert som skulle tillägnas jazzlegendaren Bix Beiderbecke där jag och ett nybildat gäng skulle spela en viktig roll men vi hade svårt att hitta en pianist. När jag talade om för Jan att jag fick avböja den föreslagna spelningen av den anledningen kastade jag ur mig ”annars får du spela piano”. Till min förvåning accepterade han och han blev en viktig del av bandet fram tills en dag när hans stigande stjärna tog honom till en annan plats i musiklivet.

Vi hade en träff hemma hos mig och förutom Jan och undertecknad var det inbitna Bix-älskare som trombonisten Dymitr och Frans, vår egen malmöitiske kung på bassax samt min ständige sax och klarinett-kumpan Lars-Erik. Vi kom fram till att vi skulle be Ragnar med stilrent trumspel, att komplettera sextetten.

Konserten blev en succé. Förutom det lilla gänget spelade vi med ett storband, skamlöst kallat Paul Whiteman Orchestra, där jag själv spelade banjo. Leif Bengtsson som var skolans trumpetpedagog dirigerade och övriga var studerande på högskolan både inom den klassiska- och inom jazzgenren.
Min klasskompis Börje som främst var gitarrist spelade Bix’s impressionistiska kompositioner på piano och jag läste några texter som färgstarkt belyste jazzlegenden Bix. Snart gjorde vi en första inspelning med ”Paul and his Gang”.

Paul and his gang spelar Rhythm King, inspelad på Malmö Musikhögskola, den 8 augusti 1991.

  • Paul Bocciolone Strandberg – kornett, arr
  • Dymitr Markiewicz – trombone
  • Lars-Erik Ström – klarinett
  • Jan Lundgren – piano
  • Frans Sjöström – bassax
  • Ragnar Tretow – trummor