Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 8

En tid innan Skotten-engagemanget hade jag beställt en ny kornett hos Knut Johansson på Skvadronsgatan, (den 9 januari 1974) en Olds Special, förnicklad med kopparklocka. Även Facet, eller Stefan som han egentligen hette, handlade tuba hos Knut (som var legendarisk musiker och som kallades för “Alla” eftersom svaret på frågan “vilket instrument spelar han?” var “alla!”). Stefan och jag ville hjälpa honom med reklamen så vi tog ett foto med de nya instrumenten och lade till en slogan som löd ungefär såhär: “Spela i dur- köp Knuts lur!”.

Det var en härlig tid på 70-talet på Gamla Väster där de flesta av oss i Scaniazz bodde. Efter våra kvällsrepetitioner gick vi ofta bort till Hornet som låg ett kvarter bort, för att ta en öl och jamma med ägaren som var en dansk “all-round” -musiker vid namn Benny. Ibland gick det bra, ibland dök en säckpipeblåsare upp och överröstade allt. Hornet hade tidigare hetat Hörnet eftersom placeringen var vid ett sådant men prickarna på neonskylten hade ramlat av. När klockan blev 12 eller 1 upphörde dess utskänkningstillstånd, dörren låstes och ljuset släcktes, sedan fortsatte vi att dricka i mörker under tystnad. Ibland köpte Uffe och jag med oss en back öl och gick tillbaka replokalen för att fortsätta tills ögonlocken föll ihop.

Appendix I

Ett ställe som tidigt bjöd in vårt band och som alltid var roligt att återkomma till var Mjödner, en studentpub i Växjö som hade ett fint jazzprogram. På en affisch blev vårt namn lite felstavat men det var vi ganska vana vid. Värre var det nog (som synes) för våra kolleger/konkurrenter från Malmö.

Året var 1974.

Appendix II

En gång efter en spelning på Mjödner i Växjö upptäckte jag ett gammalt fint piano i ett hörn och spelade av mig lite. ”Vill ni ha det” frågade jazzklubbens ansvarige. Efter en kort tvekan visade vi sedvanlig handlingskraft, bar in det i orkesterbussen, körde hem till Malmö, satte det på plats i replokalen och fick det stämt någon av de närmaste dagarna. Vi hade ju ingen pianist i bandet men det kom till användning vid repetitionerna. Balansen är inte det bästa på den här inspelningen men det är återigen ett bra dokument – den här gången över hur det kunde låta i vårt näste på Hyregatan i Malmö.

Agneta Engström sjunger I Love My Man Better Than I Love Myself av Ida Cox, ackompanjerad av Paul Bocciolone Strandberg – piano.

«