Let the Good Times Roll #17

My Blue Heaven

The Absalon Orchestra

Vi hade börjat att repetera med The Absalon Orchestra. Exakt vad vi skulle använda musiken till var vi nog inte helt på det klara med, men vi tänkte att folk fick gärna dansa till den. Varje måndag kväll hade vi träff i en villa i Professorsstaden i Lund. Just vid den tiden hade det börjat att sändas ett halvtimmes radioprogram som hette Back to the Ballrooms där några entusiaster presenterade amerikansk och engelsk dansmusik från 20- och 30-talet. Vi gjorde paus då och lyssnade. Musiken var långt ifrån ny för mig, men bara det faktum att den spelades i radio gav en kick, och det gemensamma lyssnandet likaså, så vår inriktning gick alltmer mot att ge en vidare täckning av 1920-talets amerikanska dansmusik där jazzen var den starka kryddan. ”Keep it small” är ju ett prima råd I orkestersammanhang där det finns begränsade resurser så min uppgift blev att få fem man att låta som tio till tolv!

Om jag kunde skulle jag roa mig med att gå tillbaka i tiden till 1982 och cirkla som en polishelikopter över badstranden på Ribersborg och zooma in mig själv där i sanden läggande sista handen vid vårt första arrangemang som var på My Blue Heaven. Det gällde att ha det klart till kvällens repa annars var det meningslöst att träffas.

Ungefär ett år senare var det dags för vår första demo-inspelning. Men där begick jag ett av mina lyckligtvis få större misstag. Vi hade fått tag i en bra studio i Växjö och skulle spela in under ett par dagar. När vi anlände fulla av energi och spellust och skulle sätta igång insåg jag att jag glömt notpärmen hemma i Malmö. Det blev att åka tillbaka c:a 30 mil tillsammans med vår tubaist Stefan, som körde, hämta pärmen, ta en kopp kaffe och sedan tillbaka igen för att gå och lägga sig med sikte på nästa dag. Vi lyckades då sätta tillräckligt på tape trots allt och avslutade med ett skönt bad i en närliggande sjö.

The Absalon Orchestra spelar My Blue Heaven av Walter Donaldson, inspelad i Växjö, 1983.

  • Paul Bocciolone Strandberg – cornet,vocal
  • Jan Nilsson – alto sax, clarinet
  • Mikael Cinthio – tenor sax, clarinet
  • Björn Ekman – banjo
  • Stefan Kärfve – tuba.