Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 54

Jul och nyår 1981-82 blev inte som vanligt. Möjligen liknade de motsvarande helger två år tidigare som också de omgavs av skivinspelningar för amerikanska Stomp Off.

Man var med i det som hände under familjehögtiderna, jag hade dessutom blivit pappa under sommaren, men tankarna for i väg på annat håll. Sådan är orkesterledarens och tillika arrangörens lott.

Vilka låtar, vilka tempi, vilken strategi för att få ut det bästa av bandet i en studio? Hur skapa variation, hur se till att alla kommer till sin rätt när man måste välja ur repertoaren? Vi var naturligtvis mer hemma på att spela tre, fyra timmar, värma upp och öka intensiteten efterhand.

Stomp Off hade på några år växt till en betydande producent av skivor i klassisk jazzstil och dess toppman Bob Erdos var på väg att lyckas med intentionen att skapa en revival av 20-talsjazz i USA. Vår första platta på bolaget hade fått fina omdömen och sålt bra men nu hade vi ett helt annat band och en annan inspelningssituation.

Vi hade blivit ombedda att spela in i den stora välrenommerade studion Sweet Silence i Köpenhamn, bas för Kim Larsen och andra danska toppartister. Ljudteknikerna var erfarna, utrustningen omfattande och av senaste snitt, men det bästa var att det fanns en kunskap och ödmjukhet inför att spela in icke elektrifierad musik som vår. Vi hade en bra dialog med dem.

Ovanpå allt annat som man kunde vara nervös för fanns det en överfart med färjan Limhamn-Dragör. Stefan som skulle plocka upp mig på Gamla Väster kom ofta i absolut sista minuten. En gång blev vi stoppade precis när vi skulle köra på för att man sa att det var försent. Det var då som Uffe utdelade en örfil åt en tjänsteman, eller var det möjligen en tjänstekvinna? Hursomhelst blev det svårt när vi skulle ombord till nästa avgång då den missfirmade hade förstärkt med ett stadigt gäng. Mot alla odds lyckades vi snacka oss igenom och kom över till studion som stod och tickade tusenlappar.

Här är en låt som blev ”rejected”, det vill säga att den inte kom med på skivan på grund av småmissar, inspelningsobalans och dylikt. Men den ger en bild av hur det kunde låta i studion kring jul och nyår 1981-82.

Scaniazz spelar Livin’ High. Inspelat i Köpenhamn den 21 december 1981.

 • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
 • Arne Højberg, trombon
 • Ulf Björkbom, sopransax
 • Björn Ekman, banjo
 • Stefan Kärfve, tuba
 • Hans Bendroth, washboard

Appendix I

Har du nånsin känt det så?, denna ödesmättade låt av Spencer Williams spelade vi in kring jul 1981, och den kom så småningom med på Stomp Off-skivan. Sättningen är vår jazzkvartett förstärkt med Annette från Peruna på piano. Inspelat i Köpenhamn den 21 december 1981.

 • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
 • Jan Nilsson, klarinett, altsax
 • Annette Strauss, piano
 • Björn Ekman, banjo
 • Stefan Kärfve, tuba

«