Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 17

Det var alltid viktigt med passande turnéfordon för Scaniazz. Till de första spelningarna åkte vi i Stefans klassiska ”Citroen Traction Avant”. Senare blev det tre olika bussar. Den sista och mest använda hade förutom toalett även ett litet kök, en sittgrupp och 6 sovplatser. Stefan var den som skötte bussarna -och ogärna lämnade över ratten till någon annan. Det finns många minnen med bussarna. Metoden var att köra fram och parkera utanför jazzklubben vid ankomsten på eftermiddagen. Oftast kom de som skötte klubben och knackade på medan vi tog en siesta och därmed behövde vi inte krångla med att avtala möte med dem. I Malmö gjorde Scaniazz-bussarna bra reklam för bandet genom sitt originella utseende. Den första som var ett före detta militärfordon var kort och hög som en tvåvåningsbuss. Den målade vi vackert vinröd och vit. Vi hade naturligtvis möjlighet att lyssna på musik, vilket var viktigt för oss.

Det finns ett inspelat jam från bussen. Jag vill inte påstå att det låter bra, det gör det sällan eller aldrig när man försöker att spela blåsinstrument i ett rullande och krängande fordon. Men håll med om att det är ett fascinerande dokument om man tänker på omständigheterna. Och det visar på att man inte alltid vet vad som försiggår i de där fordonen som spränger fram genom natten på autobahn i minst 120 knutar. I det här fallet jammas det utav helvete! Stefan sitter vid ratten varför vi kan ha överseende med att han inte kunde vara med och spela sin tuba.

Jam på bussen.

Appendix I

Den första bussen målade vi vackert och även i den kunde man både sova och jamma!

Appendix II

I påskägget hittar vi en live-inspelning med Scaniazz från 1976!

Scaniazz spelar Sorrowful Blues. Inspelat på Sydskånska i Lund, 17 december 1976.

  • Agneta Engström, sång
  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Ulf Björkbom, sopranosax
  • Björn Ekman, banjo
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard

Appendix III

Några typiska låtlistor (pre-dator + skrivare). Som synes var vår främsta inspiration Clarence Williams Blue Five-inspelningar.

«