Let the Good Times Roll #4

Jamsession på Mässingshornet

När vi intensivt började träffas och jamma på Mässingshornet på Simrishamnsgatan nära Möllevångstorget gjordes det för mig en hel del nya eller nygamla bekantskaper.

Det var Peter som spelade banjo och som jag kände sedan gammalt men aldrig hade spelat ihop med, det var Torgny som jag kände lite grand och som dök upp och var med på piano. En nyinflyttad kille som hette Ronny var kul och entusiastisk och spelade trombon. Klarinettisten Anders hade jag stött på tidigare men aldrig riktigt blivit spelkompis med. Och så var det Dennis som spelade banjo men på det instrumentet var det för det mesta fullbesatt. Han råkade nämna att han haft ett kort förflutet som skiffle-musiker med tvättbräda så jag föreslog att han skulle ta med den och det passade fint eftersom lokalen knappast hade rymt någon trumslagare med kaggar och cymbaler. På bas var min gamle polare och före detta tubaist Stefan självskriven, ja det var bland det roligaste nu att ha honom med i leken igen.

Lite försiktigt började en trumpetare få igång sina läppar efter långt uppehåll. Det var Ulf som faktiskt hade slutat spela ungefär vid tiden då jag började. Detta var kärntruppen som kom att spela mycket tillsammans under de närmsta åren, men det fanns många fler nytända musiker utanför den. Fenomenet var att Malmö som haft ett rikt liv med traditionell jazz på 60-talet nästan helt tappade bort musiken och musikerna när Beatles med flera tog över populariteten på musikfronten. Oavsett det hade de flesta aktiva fått fullt upp med att i traditionell ordning bilda familj och skapa en yrkeskarriär. Men har man en gång provat på och fått känsla för att spela musik live sitter det i, och nu höll barnen på att bli stora och jobben sköttes delvis på rutin. Man dammade av instrumenten och kom igen efter c:a 20 år när tillfälle gavs och så skedde tack vare jammen på Mässingshornet och på nybildade jazzklubben Hot House på Mattssons.

När vi samlade ihop oss på lilla trånga Mässingshornet och lät en kompis ta en bild hade vi förmodligen i tanken redan bestämt oss för att bilda en ny orkester…

Foto © Mikael Anjou

Läs fler goda minnen