Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 71

1980-talet blev en bra period i Sverige för oss som höll den traditionella jazzen vid liv. På flera ställen i landet kom man på att man kunde hålla jazzfestivaler med hjälp av ideella krafter och på så sätt se till att det hände något på bygden.Så skedde i Askersund (helgen före midsommar från 1983) och Kungshamn/Smögen (från 1987 under första helgen i augusti), båda med enbart traditionell jazz på programmet, och i Ronneby med blandad jazz.

Vi var några hängivna orkestrar, Scaniazz, Kustbandet och några till som var med från början i Askersund och sedan ytterligare några år men sedan gick utvecklingen där åt samma håll som för många liknade årliga tillställningar. Det blev större och därigenom svårt att behålla karaktären. En kombination av faktorer är förmodligen orsaken: Många orkestrar trycker på och vill komma och spela, pressen på ledningsgruppen ökar och viktiga personer kanske byts ut på grund av att deras vision skiljer sig från andras, idéer om förnyelse poppar upp trots att någon sådan inte behövs och man tävlar med hela tiden med förra årets resultat, ett resultat som plötsligt mäts mer i pengar och publikantal än i konstnärlig kvalitet och trevnad.

I Askersund medverkade också ett band som kallades för Nyhetsbandet. Det bestod uteslutande av mer eller mindre känt TV-folk och var knappast i klass med de flesta medverkande men deras entusiasm yttrade sig även i att de lyckade åstadkomma ett TV-program från festivalen som så småningom visades på bästa sändningstid. Trots att vi fick vara med och spela två låtar och jag blev intervjuad (märkligt ihopklippt) blev jag lite besviken. Jag tyckte inte att det lät bra i TV, inte om de andra banden heller.

Vi hade annars underbara årliga konserter på denna den första av svenska jazzfestivaler som inriktade sig på tidig jazz. Det följande oborstade ljuddokumentet vittnar om spelglädje och den vilda atmosfären på Ritz Värdshus när vi spelade där. Det är från samma år som TV-programmet 1984 och det speciella för vår del är att vi fick återse den fine trombonisten Finn som tillfälligt ersatte Arne. Dessutom var Uffe och Hasse på respektive sopransax och washboard tillfälligt tillbaka i bandet.

Scaniazz spelar Gloryland och Just a Little While.
Inspelat på Ritz Värdshus i Askersund, den 16 juni 1984.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Finn Wellejus, trombon
  • Jan Nilsson, klarinett, altsax
  • Ulf Björkbom, sopransax
  • Björn Ekman, banjo
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard

Appendix I

Jazzfestivalen i Askersund växte från år till år vilket kan exemplifieras i de här två programmen från 1983 respektive 1987.

Appendix II

Här har vi affischen från Askersund 1984 (TV-inspelningsåret) med band från hela landet.

«