Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 78

Vår fine pianist Bjarne flyttade till Stockholm och vi hade svårt att klara oss utan honom, men än en gång hade vi turen att hitta en bra lösning. Jag fick jobb med att hålla i tillfälliga ensemblekurser på Musikhögskolan i Malmö och på en av de första hade jag hand om ett gäng blivande storheter inom stans jazzliv inkluderande en förträfflig pianist vid namn Sven. Han var inte svårövertalad när jag bad honom testa att vara med i vårt band, och det blev början till ett flitigt samarbete oss emellan i olika konstellationer under de följande c.a 20 åren.

Som jag nämnt fanns fortfarande vår originalmedlem Stefan med i bilden som chaufför, men han ville naturligtvis bidra med mer än så. Han kom själv på ett intressant alternativ. Eftersom han innan han gav sig på att spela tuba hade haft banjo som sitt instrument kunde han ta upp det igen och vi skulle kunna spela med en ”Hot Five” -formation, det vill säga med tre blåsare och banjo och piano i kompet. Med sedvanlig entusiasm skaffade Stefan snabbt en bra Vega-banjo och satte igång. Vi testade den nya sättningen i Holland på en mini-turné. En av våra vänner och välgörare på plats spelade in en låt och det låter ganska fylligt om den lilla gruppen. Låten som spelas är Careless Love Blues– vi lämnade aldrig våra rötter!

Men nej, det höll tyvärr inte med Stefan i den viktiga rollen. Rätt snart kom han dock, med sin stora viljestyrka, tillbaka till att aktivt deltaga i jazzen genom att spela kontrabas och fick en ny framgångsrik karriär, bland annat flitigt engagerad i danska orkestrar.

Scaniazz spelar Careless Love Blues.
Inspelat live på Café Avanceur, Maastricht, den 11 oktober 1985.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Arne Højberg, trombon
  • Jan Nilsson, klarinett
  • Sven Bjerstedt, piano
  • Stefan Kärfve, banjo

«