Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 30

Vi gjorde som sagt en lång turné på hösten med Tomas på sopransax. Allt gick bra, och vi spelade förutom på jazzklubbar och festivaler i såväl radio som i ett populärt TV-program i Belgien. Det gick möjligen alltför bra, kanske blev det förutsägbart med succéer som var inräknade innan de skett och det blev svårt att komma vidare musikaliskt sett. Hursomhelst så var det dags att avrunda samarbetet med Tomas och jag som ville ha nya utmaningar lyssnade nu intensivt på inspelningar från turnéerna för att hitta saker som gick att förbättra i mitt eget spel- och det var en hel del. Jag skaffade ett större kornettmunstycke bland annat och jobbade stenhårt med att få en större ton i instrumentet.

I New Orleans jazzen är den kollektiva improvisationen essentiell och bäst fungerar den med en trehövdad blåsarensemble bestående av kornett, klarinett och trombon – förutsatt att alla tre kan idiomet och håller sig till instrumentens roller. Men ursprungligen fanns en stor frihet att anpassat efter situationen välja andra kombinationer, som fiol och trumpet eller sax och klarinett. Vårt val av en sättning med tre komp och två blåsare hade egentligen växt fram på grund av att vi inte hittat fler lämpliga musiker att samspela med, men då och då hade vi försökt att få med någon trombonist. När vi nu fick chansen att tillfälligtvis involvera en sådan, så var det en man som hette Finn och som jag hade stor respekt för eftersom han hade varit med i Arne Birger’s Jazzsjak, en legendarisk dansk jazzgrupp, en av mina absoluta favoriter. Spelsituationen var dock inte av det mera imponerande slaget. Vi hade fått ett förmiddagsjobb med att underhålla kunderna på stormarknaden Reveny på Mobilia i Malmö, och där satt alltså vi på grönsaksavdelningen och spelade klassisk jazz med orubblig övertygelse. (Nåja, vi hade ett annat jobb på kvällen också!)

Scaniazz spelar Mabel’s Dream. Inspelat på Café Syd i Malmö, 18 mars 1978

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Frans Sjöström, sopransax
  • Finn Wellejus Mortensen, trombon
  • Björn Ekman, banjo
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard

Appendix I

Vi spelade även på Café Syd med Finn som gäst på trombon. Ett gäng, bland andra en socialarbetare som hette Johnny, skapade under några år ett fint alternativt musikställe av en gammal ölhall på Västergatan i Malmö. Huset som låg på en hörna revs senare.
På inspelningen därifrån kom mikrofonen lite för nära trombonen (och banjon) men det kan vara kul ändå att lyssna med fokus på det fina trombonspelet.
Scaniazz spelar Milenberg Joys. Inspelat på Café Syd i Malmö, 18 mars 1978

Appendix II

Här är några låtlistor som visar på den fina repertoaren som vi hade hösten 1977.

«