Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 21

Den fina Kristi Himmelsfärds Dag och helgen i samband med den kan tillbringas på många sätt. År 1976 hände något som för alltid skulle förändra mina tankar och minnesbilder när den årligen inträffar. Vi hade blivit inbjudna att spela på en stor festival i Holland i en stad som hette Breda.

Inte visste vi något om den stora Bredafestivalen när vi packade in oss i bussen och for i väg men snart skulle vi få en chock. Vi kom rakt in i händelsernas centrum på torsdagen där det spelades utomhus i gassande solsken från klockan 12 då ett band i Friscostil invigde och det sjöngs allsång. Det skulle kunnat bli hur töntigt och överdrivet publikfriande som helst men här fungerade det. Hela staden som är ungefär hälften så stor som Malmö tycktes vara med. Det var en folkfest utan like och ölen flödade ur små kalla glas.

På kvällen fick vi höra band som spelade saker som man inte trodde var möjligt. Inte skickliga solister eller något sådant utan riktiga band med ensemblespel, som till exempel de franska High Society Jazz Band med tidig ODJB (Original Dixieland Jazz Band) -stil, Charquet och Co med temperament och hetta som de bästa 20-talsbanden och tyska Blue Roseland Corn Pickers som live framförde det som man hört på skiva med McKinney’s Cotton Pickers!

Ja, det var en oslagbar festival. Vi spelade i en orkestertävling och på ett ställe som hette Blue Note. Hur gick det? Fotsättning följer…

Appendix I

Som sagt, det var ett fullmatat program på Bredafestivalen 1976. Här är ett axplock. (Portena Jazz Band kom aldrig på grund av något som hände i Argentina.)

Appendix II

Dagens inspelning med Scaniazz är från Lunds Nation, 22 januari 1977. Det som spelas är en fin låt av Fats Waller som heter Black and Blue.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett
  • Ulf Björkbom, sopranosax
  • Björn Ekman, banjo
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard

«