Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 57

Scaniazz i New Orleans 1982. Vi bodde S:t Charles Guest House på Prytania Street på lagom promenadavstånd till centrum. Det var mycket trevligt och jag minns hotellets manager som en man med ”southern drawl”. En kväll ställde han till en fest för oss med kräftor, vilket var ett kulinariskt evenemang med deras speciella kryddning.

Hotellet hade en slogan ”The best kept little secret in New Orleans”. Jag undrade om hemligheten var ett oräkneligt antal kackerlackor som hastigt lämnade min säng när jag kom hem en natt och tände ljuset. Det var väl inte så märkvärdigt, man får ta seden dit man kommer, men jag sov med tänt ljus den natten. Längre fram var jag för trött för att reagera på sådant. Man ville inte missa något så vi hängde ute på stan till gryningen och jag minns att vi läste morgontidningarna om Falklandskriget som pågick just då innan Uffe släpade med mig till sin morgonbar och en servitris som han tydligen hade fattat tycke för.

Eftersom det var några dagar innan vi hade vår huvuduppgift, festivalen och därefter några andra planerade spelningar kände vi oss för. Och det gjorde vi på Bourbon Street. Så småningom sögs man in på Fritzel’s ett ställe där det jammades. ”Do you wanna play? Get your axe out we start in five minutes…”

Efter ett tag var hela vårt band på plats och de kommande kvällarna var det vi med gäster som stod för musiken. Bland dem som ville och välkomnades att sitta in var Placide Adams som spelat trummor med bland andra Papa Celestin och George Lewis. På fotot syns engelske trummisen Malc Murphy och Gregg Stafford som lånade min lur. En natt packade vi in oss hela gänget i Greggs lilla bil och någon fick hålla Stefans tuba med en hand utanför fönstret, för att åka till en sen jamsession.

Efter ett tag var hela vårt band på plats och de kommande kvällarna var det vi med gäster som stod för musiken. Bland dem som ville och välkomnades att sitta in var Placide Adamas som spelat trummor med bland andra Papa Celestin och George Lewis. På fotot syns engelske trummisen Malc Murphy och Gregg Stafford som lånade min lur. En natt packade vi in oss hela gänget i Gregs lilla bil och någon fick hålla Stefans tuba med en hand utanför fönstret, för att åka till en sen jamsession.

Appendix I

Gissa om jag blev glad och överraskad, där i New Orleans 1982, när veteranmusiker kom fram och visade uppskattning. Kid Sheik, trumpetaren var en av dem och Chester Zardis som är med redan bland de första sidorna i ”A Pictorial History of Jazz” med sin bas bjöd hem mig. Jag har bevarat deras tummade visitkort:

Appendix II

Fler bilder från Fritzel’s i New Orleans från maj 1982.

Malc Murphy backade upp fint bakom trummorna.

Vi hade turen att få med oss John på banjo när Björn som var ordinarie nekades ledighet från Musikhögskolan.

Arne i en typisk pose.

Stefan lyckades få med sig sin stora tuba till New Orleans.

«