Scaniazz Story – följ med på en odyssé! Episod 59

New Orleans 1982.

Jag tog den gamla spårvagnen från 1923 och begav mig till Tulane University för ett besök på Hogan Jazz Archive. Jag blev väl mottagen och kunde rota igenom deras samlingar av sheet music. Idag kan man ladda ner en hel del därifrån på ett ögonblick, men på den tiden var originalnoterna till tidiga jazzlåtar svåra att komma över. Jag fick välja ut vad jag ville ha från John Robichaux’s imponerande samling och göra en beställning av kopior, som så småningom landade på posten i Malmö, mot en rimlig summa.

Under vårt relativt korta besök i New Orleans blev intensiteten alltmer påtaglig och hade man inget planerat dök genast någon oväntad möjlighet upp. En vän som vi hade fått hette Jim och var en äldre gentleman som varit nära vän med Kid Ory, chaufför till Ed Garland och kände ”alla”. Han fixade med mig på en unik tillställning på flodbåten S/S President.

Så här presenteras den på Tulane’s hemsida:

”Tulane Hot Jazz Classic/New Orleans Jazz Reunion on S/S President.
In 1982 Tulane University’s Hogan Jazz Archive produced its first Hot Jazz Classic in collaboration with the New Orleans Jazz & Heritage Festival. One of the major events of the Classic was a Jazz Reunion designed to recognize the achievements of jazz pioneers from New Orleans, and the S. S. President was the perfect location for this celebration. Attracting hundreds of musicians and their families, the dinner and jam session afforded these jazz veterans an opportunity to renew old acquaintances and to reflect upon the good times they had shared, some while working on the riverboats.”

Jag presenterades för och hälsade artigt på många legendariska personligheter, fler än jag kan minnas men de flesta med namn som jag hade inpräntat sedan årtionden, Bill Russel, Alan Lomax, Al Rose med flera och även Danny Barker som ledde orkestern på den lilla scenen. Men det roligaste var kanske ändå när jag fick ta en svängom med Ruth, den levnadsglada änkan till Nick LaRocca. Tänk att jag dansar med – inte Andersson- utan med hon som var gift med mannen som fått äran av att ha spelat in den första jazzskivan 1917!

Appendix I

Vi hann också med att spela på hjulångare, både på Steamboat Natchez och S/S President. Här är en eldig version av Cushion Foot Stomp! Inspelat live på Steamboat Natchez in New Orleans i 1982.

  • Paul Bocciolone Strandberg, kornett, sång
  • Arne Højberg, trombon
  • Ulf Björkbom, sopranosax
  • Jan Nilsson, klarinett, altsax
  • Björn Ekman, banjo
  • Morten Gunnar Larsen, piano
  • Stefan Kärfve, tuba
  • Hans Bendroth, washboard

Appendix II

Mer flodbåtsjazz! Vi spelade Lazy Mama och det blev en koncentrerad version som börjar lugnt och ökar i intensitet. Inspelat live på Steamboat Natchez in New Orleans i 1982.

«